De behandelfase
Na de intakefase (die zo´n 1 a 2 gesprekken zal duren) maken we samen een behandelplan. In dit plan komt een opzet met daarin een kort overzicht van de klachten, wat de veranderwensen zijn, en op welke wijze we die doelen gaan bereiken. Dit kan op verschillende manieren. In de psychologie/orthopedagogiek zijn er namelijk meerdere invalshoeken, bijvoorbeeld oplossingsgerichte therapie of cognitieve gedragstherapie. Aangezien jij als niet-gedragswetenschapper niet altijd weet welke methoden er zijn zal ik je de methoden die (bewezen) passend zijn bij jouw veranderwensen en dan mag jij/jullie een keuze maken. Ik ga er namelijk vanuit dat mensen zelf het beste weten wat bij hen past en het meest effectief zal zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de methode van ondergeschikt belang is voor een goed resultaat, en dat vooral van belang is of het tussen ons klikt. Daarnaast is een goede voorspeller van succes de eigen motivatie voor verandering. Als je dus wilt veranderen en hier ook iets voor over hebt, dan is er een grote kans dat het lukt!
In de gesprekken die na het behandelplan volgen gaan we het plan ten uitvoering brengen. Veel mensen hebben gevraagd hoeveel sessies er ongeveer nodig zullen zijn. Deze vraag vind ik altijd moeilijk te beantwoorden. Als antwoord hierop kan ik zeggen dat gemiddeld na 5-10 gesprekken al een significante verbetering is opgetreden. Er zijn echter ook uitzonderingen van mensen die na drie sessies al aangeven zelf verder te kunnen, en mensen die na 15 gesprekken pas het gevoel hadden geen gesprekken meer nodig te hebben. Ook hierbij geldt: je bepaalt zelf hoe lang je blijft en hoeveel sessies je nodig hebt.
Zowel tijdens als na afloop van de gesprekken zullen we meerdere keren terugblikken op je doelen en evalueren hoe je vindt dat het gaat. Het behandelplan is geen vaststaand contract, en we kunnen onze koers altijd wijzigen. Misschien veranderen je doelen wel in de loop van de tijd, of wil je toch een andere methode proberen. Geen probleem.
Soms zal ik ´thuiswerk´ meegeven voor tussen de sessies door. Het staat je vrij om deze opdrachten wel of niet te doen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij jou. Vaak helpt het wel om iets te proberen, en na afloop te bepalen of een bepaalde oefening je hielp (en je dit dus wilt blijven doen) of dat iets niet werkt (dan zoeken we naar een andere oplossing). Wat bij de ene persoon werkt, kan bij een ander totaal geen effect hebben. Daarnaast sta ik er zeker open voor wanneer je zelf ideeën hebt.